Dubbel grondverdringende palen

Wat zijn dubbel grondverdringende palen?

Dubbel grondverdringende palen zijn palen die volledig trillingsvrij in de grond worden gevormd door het verdringen van zand. Deze palen hebben een kleine diameter, maar kunnen veel kracht opnemen. Zo kunnen ze het draagvermogen van de oorspronkelijke grondlagen verhogen waardoor deze kunnen dienen als fundering.

Terwijl andere palen enkel op punt en minder op kleef worden belast, wordt de dubbel grondverdringende paal op punt én op de kleef belast. Logisch, aangezien er bij andere palen zand wordt weggehaald rond de paal. 

Bovendien behaal je met, bijvoorbeeld verbuisde palen van dezelfde diameter, nooit dezelfde kracht als met dubbel grondverdringende palen.

Waar worden dubbel grondverdringende palen geplaatst?

Dubbel grondverdringende palen worden geplaatst op werven waar de ondergrond in slechte conditie is. Wanneer er sprake is van zwakke grondlagen, zullen we kiezen voor dit soort palen. Daarbij kunnen deze funderingspalen niet geplaatst worden naast andere gebouwen, of er moeten ontspanningsputten geboord worden, anders zou dit de stabiliteit van deze gebouwen in gedrang brengen.

Er moet op de werf in ieder geval genoeg ruimte zijn voor de grote en zware machine die de palen komt boren.

Dubbel grondverdringende palen kunnen geplaatst worden op plaatsen waar de ondergrond te hard is. Deze techniek is ook geschikt voor locaties waar de ondergrond licht verontreinigd is. Omdat je geen grond opboort, komt deze verontreiniging niet boven de grond.

Zo kunnen we dubbel grondverdringende palen plaatsen als fundering voor woningen, kantoren, fabrieken, of winkels. Deze funderingstechniek wordt dus voor utiliteitsbouw en infrastructurele bouwprojecten gebruikt.

Hoe worden dubbel grondverdringende palen geplaatst?

De boorbuis wordt in positie gebracht en met het verloren paalpunt zachtjes op de grond geplaatst. Het boren kan dan van start gaan. Afhankelijk van de ondergrond, hanteren we een verschillende manier van werken.

Wanneer de paal de op voorhand vastgelegde diepte heeft bereikt, kan het betonneren starten. Daarna kan de wapening worden geplaatst. Bij palen die op trek belast worden, kunnen we werken met een staaf of wapeningskorf over de volledige lengte van de paal. Bij palen die op druk belast worden, is in de meeste gevallen een kopwapening voldoende.

Grondverdringende palen voor jouw bouwproject? Contacteer ons voor een gratis, vrijblijvende offerte.

 

Gratis offerte of toch nog enkele vragen?

Laat je gegevens achter of bel ons op het nummer 014/74.55.70

Contacteer ons