Micropalen

Wat zijn micropalen?

Zoals de naam al zegt, zijn micropalen kleine palen met een beperkte diameter. Het zijn stalen staven waarrond een groutkolom wordt gevormd.

Ze worden vaak gebruikt in kleinere werkruimtes, voor renovaties en als ondervanging van een bestaande fundering. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden als trekpaal onder de bodemplaten van grote bouwkuipen.

Deze veelzijdige techniek kan dus op trek en druk geplaatst worden.

Daarbij zijn micropalen betrouwbaar en gemakkelijk te plaatsen. Dit komt vooral omdat er niet te veel werkvoorbereiding aan te pas moet komen.

Palen die 15 tot 45 ton kunnen dragen zijn zeker betaalbaar. Palen boven de 45 ton zijn zeer duur, dit komt door de prijs van de speciale stalen staven die moeten gebruikt worden. In dit geval is het interessanter om de palen te ontdubbelen.

Waar worden micropalen geplaatst?

Een werf die moeilijk bereikbaar is voor grote machines, kan gefundeerd worden met micropalen.

Stabco heeft een speciale machine, de Comacchio MC 40,  waarmee we micropalen kunnen plaatsen in bestaande gebouwen. Deze machine heeft slechts een doorgang nodig van 2.5m hoogte en 1.3m breedte. Wanneer je bij verbouwingen merkt dat de fundering niet stevig genoeg is, plaatsen we de micropalen schuin in de funderingen onder de grondplaat.

Ook in moerassig gebied kan deze machine van pas komen. Omdat ze zo klein is en dus een lager gewicht heeft dan andere machines, kunnen we hier gemakkelijk micropalen plaatsen.

Hoe worden micropalen geplaatst?

We boren een zelfdraaiend anker in de grond. Hierdoor wordt onder hoge druk grout (= een water-cementmengsel) gepompt. De cementgrout rondom het wapeningselement vormt na uitharding de groutmantel.

Omdat we dit onder grote druk pompen, kunnen we een vergrote paalkoker creëren. Zo kunnen we met kleine machines werken en toch een hoge paalbelasting opnemen.

Micropalen voor jouw bouwproject? Contacteer ons voor een gratis, vrijblijvende offerte.

 

Gratis offerte of toch nog enkele vragen?

Laat je gegevens achter of bel ons op het nummer 014/74.55.70

Contacteer ons