Onderschoeiing

Wat is een onderschoeiing?

Een onderschoeiing is en techniek die ervoor zorgt dat bestaande funderingen verdiept en versterkt kunnen worden.

Het plaatsen van een onderschoeiing is een delicaat werk waarbij de juiste materialen en kennis van zaken vereist zijn.

Waar worden onderschoeiingen geplaatst?

Onderschoeiingen worden vaak toegepast wanneer je een kelder of een ondergrondse garage wilt bouwen tegen een aanpalend gebouw. Dit gebeurt wanneer de fundamenten van dit gebouw ontoereikend zijn.

De mogelijkheid om een onderschoeiing te plaatsen, hangt af van verschillende elementen. Hoe zien de bestaande funderingen eruit? Hoe is de grond samengesteld? Wat is het grondwaterpeil? Zitten er buizen in de grond?

Op basis van bestaande documenten, sonderingen en boringen berekenen we of onderschoeiingen tot de mogelijkheden behoren en of er al dan niet bijkomende maatregelen nodig zijn.

Stabco heeft de nodige machines en kennis in huis om de onderschoeiingswerken tot een goed einde te brengen. Dankzij de talrijke onderschoeiingswerken die we al realiseerden, behoren kelders, parkeergarages of zwembaden van onze klanten toch tot de mogelijkheden, ook al waren de omstandigheden initieel niet optimaal.

Hoe wordt een onderschoeiing geplaatst?

Bij onderschoeiingen wordt de grond onder de bestaande funderingen laagje per laagje weggenomen. Dat gebeurt deels machinaal, maar voornamelijk ook handmatig. Meteen daarna wordt het uitgegraven gedeelte beschoeid met hout, staal of beton.

Door telkens met kleine laagjes van ongeveer 40cm te werken vermijden we een al te grote grondontspanning onder de funderingen, waardoor de constructie niet verzakt en de werknemers in alle veiligheid kunnen werken.

Als het uitgravingspeil bereikt is, graven we een zool uit in de ongeroerde grond en vullen we die met gewapend beton om de onderschoeiingen te stabiliseren. De breedte van deze zool hangt af van de sondering en rekennota.

We werken in stroken van 1,5 tot 2m breed, zodat er uiteindelijk een continue wand gevormd wordt. Met hydraulische vijzels kunnen we de onderschoeiingen op spanning brengen om ongewenste zettingen te voorkomen.

Onderschoeiingen voor jouw bouwproject? Contacteer ons voor een gratis, vrijblijvende offerte.

Gratis offerte of toch nog enkele vragen?

Laat je gegevens achter of bel ons op het nummer 014/74.55.70

Contacteer ons