Berlinerwanden

Wat zijn Berlinerwanden?                              

Een berlinerwand is opgebouwd uit stalen H- en I-profielen. Het is een damwandconstructie, wat wil zeggen dat het een grondkerende functie heeft.

Wanneer er een berlinerwand geplaatst moet worden, moeten alle oude funderingsresten uit de grond verwijderd zijn. Dit betekent dat ook alle oude vloerplaten verwijderd moeten worden. Zo kunnen we starten met een propere grond.

Waar worden berlinerwanden geplaatst?

Berlinerwanden worden vooral gebruikt voor ondergrondse bouwconstructies, kelders, parkeergarages en/of bouwputten waar geen open bouwput of talud is voorzien.

Wanneer er gewicht van een constructie rechtstreeks tegen de Berlinerwand drukt, vervormt deze zich. Daarom mag er nooit een Berlinerwand geplaatst worden naast een gebouw.

Het is een veel gebruikte funderingstechniek omdat er steeds meer ondergrondse constructies moeten worden voorzien in gebieden die dichtbebouwd zijn of die dicht bij een perceelgrens liggen.

Om een berlinerwand op te zetten, heb je niet veel ruimte nodig en de wand kan aangepast worden aan de omstandigheden en de situatie/ligging van de bouwput. De berlinerwand is daarom een voordelige en flexibele uitvoering van de traditionele beschoeiingwanden en bouwputbeschoeiingen.

In bepaalde situaties kan de berlinerwand overigens gerecupereerd worden. Wanneer de bouwput niet meer nodig is, worden de profielen dan gewoon uit de grond getrokken.

Hoe worden berlinerwanden geplaatst?

We brengen stalen H- of I-profielen verticaal in de grond op een regelmatige afstand. Het type en lengte van het profiel worden bepaald aan de hand van een rekennota, gebaseerd op aangeleverde sonderingverslagen.

De berlinerwand bestaat verder uit beschoeiingschotten. Die worden in de flenzen van de profielen aangebracht. Naarmate er meer uitgegraven wordt, worden er wanden ingebracht. Dit kunnen houten balken zijn, maar ook staalplaten of betonnen prefab platen. Het voordeel bij staalplaten is, dat deze gemakkelijk in de grond kunnen geduwd worden.

De profielen staan tussen 1 tot 3 meter uit elkaar, afhankelijk van de gronddruk en de beschoeiingsschotten die gebruikt worden.

Berlinerwanden kunnen door middel van grondankers verstevigd worden.

Project per project wordt hierbij zeer goed geanalyseerd en bekeken en alles wordt nauwkeurig in een heel overzichtelijke offerte gegoten zodat ook jij, als klant, weet wat je te wachten staat.

Berlinerwanden voor jouw bouwproject? Contacteer ons voor een gratis, vrijblijvende offerte.

 

Gratis offerte of toch nog enkele vragen?

Laat je gegevens achter of bel ons op het nummer 014/74.55.70

Contacteer ons